Tandpijn bij huisdieren: een onderschat probleem!

22 januari 2021

Geen pijn
‘Gelukkig heeft hij er geen pijn aan’ of ‘hij eet nog gewoon!’ horen we regelmatig als het gaat om gebitsproblemen. Maar is dat wel zo?
Huisdieren ervaren tandpijn zoals wij dat doen, alleen kunnen zij de klachten erg goed verbergen. Ook blijven de meeste huisdieren ook gewoon eten ondanks de pijn in hun bek. Aan hun gedrag zul je bijna nooit zien dat ze last van hun gebit hebben.

Hoewel tandplak en tandsteen niet snel zullen zorgen voor zichtbaar lijden. Kan het wel zorgen voor ernstige problemen die het leven van uw huisdier aanzienlijk verkorten.
Bij een slecht onderhouden gebit kan tandplak ontstaan. Dit kan verkalken tot tandsteen. Het gevolg hiervan is dat het tandvlees ontstoken raakt en er kunnen zelfs tanden en kiezen verloren gaan.
Een geïnfecteerd gebit geeft niet alleen een lokaal probleem, wanneer bacteriën door het lichaam gaan verspreiden is er ook risico op aantasting in de organen. Aangetaste organen zullen op termijn uit gaan vallen dit zal de levensduur van uw huisdier significant verkorten.

Ziet het gebit van uw kat er uit als op de foto? Dan bestaat de kans dat uw kat pijn lijdt.

Levensverlengend
Knuffelt u liever niet met uw huisdier vanwege de geur uit zijn bek? Dit probleem kan vrijwel zeker verholpen worden!

Uw huisdier leeft waarschijnlijk langer als u het gebit laat verzorgen, omdat ernstige gezondheidsproblemen voorkomen worden. Voor honden die al gezondheidsproblemen hebben is een goed verzorgd gebit zeker belangrijk, omdat een slecht gebit kan leiden tot verslechtering van de toch al kwetsbare gezondheid van deze dieren.
Een slechte adem kan een eerste teken zijn van gebitsproblemen, maar wordt vaak over het hoofd gezien of geaccepteerd.
Een gezond gebit bevat geen aanslag op tanden of kiezen. En gezond tandvlees is roze van kleur en bloedt niet.
Ziet u aanslag op tanden of kiezen? Of rood, gezwollen soms zelfs bloedend tandvlees? Dan zijn de problemen waarschijnlijk groter dan u denkt!
Om  een juiste inschatting te maken van de ernst van de gebitsproblemen, kunt u contact opnemen met de praktijk: t. 0412 – 47 54 24.

3 Jaar of ouder?
Maar liefst 70% van de honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Om te voorkomen dat uw huisdier vroegtijdig last krijgt van ernstige aandoeningen die veroorzaakt worden door een slecht gebit, bieden wij in februari een gebitsconsult tegen sterk gereduceerd tarief aan. Zo kunnen we samen problemen vroegtijdig opsporen en behandelen.

Tandarts
De meeste baasjes gaan minimaal 1x per jaar naar de tandarts. Ook voor uw huisdier is het noodzakelijk dat zijn gebit in goede conditie blijft. Daarom adviseren wij te beginnen met tandenpoetsen zodra uw pup of kitten zijn volwassen gebit heeft. Natuurlijk is het belangrijk dit al te oefenen zodra u de pup of kitten in huis hebt. Maar hoe pakt u dat nou aan?
Wij kunnen u helpen met een stap voor stap poetsinstructie. Neem hiervoor contact op via ons contactformulier.

Neem telefonisch contact op voor het inplannen van een gebitsconsult: t. 0412 – 47 54 24.
Of stel uw vraag via ons contactformulier

Klik hier voor meer informatie over tandheelkundige ingrepen.

ANDERE INFORMATIE

Seniorencheck

Seniorencheck

Is uw kat 9 jaar of ouder? Tijd voor een seniorencheck! Vanaf €76,- exclusief consult*. Waarom een seniorencheck? U wilt uw ouder wordende kat zo lang mogelijk gezond en fit houden. Nu zijn katten van nature meesters in het verhullen van lichamelijke ongemakken....

Daar krijg je toch de kriebels van!

Daar krijg je toch de kriebels van!

    De lente is in aantocht en het mooie weer komt eraan. Het voorjaar is een fijne periode voor uw huisdier. Maar er zijn ook parasieten die extra actief worden in deze periode. Preventieve behandeling is belangrijk om klachten te voorkomen. De hele maand maart...

Tandheelkundige behandelingen

Tandheelkundige behandelingen

Bij een tandheelkundige behandeling van een huisdier komt veel kijken. Zo kunnen dieren niet, net als wij, wakker blijven tijdens de behandeling. Onderstaand nemen we u stap voor stap mee in de behandeling: Röntgenfoto's Samen met de dierenarts heeft u besloten dat we...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl