Knaagdieren

Van knaagdieren en konijnen wordt vaak verondersteld dat het makkelijk te houden knuffelbeesten zijn voor de kinderen, dit is echter een groot misverstand. Knaagdieren zijn groepsdieren en dienen dus met minimaal 2 van dezelfde soort gehouden te worden. Daarnaast is de combinatie van geslachten, vooral bij konijnen, van grote invloed op het welzijn van het dier. De meeste knaagdieren houden helemaal niet van knuffelen; het zijn vluchtdieren die het vaak helemaal niet prettig vinden om opgepakt te worden.

Helaas is het nog steeds zo dat de meeste knaagdieren te klein gehuisvest worden, het is daarom van groot belang om u vooraf goed in te lezen over hoeveel ruimte uw knaagdieren nodig hebben om een fijn en gelukkig leven te leiden.

Een konijn behoort officieel tot de haasachtigen, en is in tegenstelling tot wat veel mensen denken dus geen knaagdier. De haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden.

“Knaagdieren zijn groepsdieren en dienen dus met minimaal 2 van dezelfde soort gehouden te worden.”

Knaagdier vaccineren

Wat veel huisdiereigenaren niet weten is dat u uw konijn kunt laten vaccineren tegen myxomatose en VHD. Ook als uw konijn binnen zit loopt het kans om besmet te worden met ziektes. Voor zowel myxomatose als VHD geldt dat de ziektes te voorkomen zijn door uw huisdier te laten vaccineren.

 

“Ook als uw konijn binnen zit loopt het kans om besmet te worden met ziektes.”

 

“Myxomatose begint vaak met vieze ogen en neus.”

Myxomatose

Myxomatose begint vaak met vieze ogen en neus. Het konijn krijgt gezwollen ogen, oren, neus en geslachtsorganen. Als gevolg hiervan kan het konijn niet meer eten/vluchten en overlijd het dier. Een met myxomatose besmet konijn zal binnen enkele dagen sterven. Genezing is bijna onmogelijk en euthanasie is meestal noodzakelijk.

VHD

VHD is een zeer snel verlopende ziekte. VHD is meestal symptoomloos! Het dier overlijd voordat er symptomen waargenomen kunnen worden. Soms merkt u aan uw konijn dat het minder eet en wat suf is. In sommige gevallen komt er bloed uit de neus en vind u dunne ontlasting. Ook bij een VHD-besmetting zal het konijn binnen enkele dagen sterven. VHD is niet te behandelen alleen te voorkomen door vaccinaties.

 

“VHD is een ziekte die snel verloopt en meestal symptoomloos!”

 

“Een konijn is het meest tevreden als hij niet alleen wordt gehouden.”

Gezelschap

Een konijn is het meest tevreden als hij niet alleen wordt gehouden. Zorg daarom voor een leuk vriendje. De combinatie (gesteriliseerde) voedster met een gecastreerde ram werkt het beste. Maar pas wel op, want net als bij mensen vinden niet alle konijnen elkaar leuk! Laat u voor het koppelen goed informeren door iemand met ervaring.

Voeding

Geef uw konijn vezelrijke voeding (hooi), dit is noodzakelijk voor de spijsvertering van uw konijn. De gekleurde stukjes voer die in gemengd konijnenvoer zitten, kunnen gezien worden als snoepgoed en zijn niet goed voor uw konijn. Kies daarom voor brokjes zonder gekleurde stukjes. Let op met groenten en fruit; niet alles kan veilig aan uw konijn gegeven worden. Als uw konijn teveel groenvoer krijgt, kan hij snel last krijgen van diarree. Voer het geven van groeten, fruit en kruiden dan ook langzaam op; 1 nieuwe soort per keer in kleine hoeveelheden.

Zorg daarnaast altijd voor voldoende vers water uit een schoon bakje of schone drinkfles!

 

“Geef vezelrijke voeding (hooi), let op met groenten en fruit en geef niet teveel groenvoer.”

 

“Zorg voor minimaal 1 vierkante meter bewegingsruimte voor uw konijn.”

Beweging

Zorg dat u per konijn minimaal 1 vierkante meter beschikbaar stelt, zodat uw konijn voldoende bewegingsruimte heeft. Daarnaast heeft een konijn continue behoefte om te knagen; in de dierenspeciaalzaken en op internet is voldoende knaagmateriaal te verkrijgen. Geef geen knaagsteen, want deze kan zorgen voor blaasstenen. Het hoofdbestanddeel van het konijnenvoer moet bestaan uit ruwvoer (hooi/stro), dit moet uw konijn onbeperkt tot zijn beschikking hebben. U kunt ook zelf knaagmateriaal maken in de vorm van een hooibal met daarin wat lekkers; neem wat lekkers en wikkel daar hooi omheen wat u vastzet met raffia. Daarna weer wat lekkers en hooi etcetera.

Knuffelen

Konijnen zijn (meestal) geen knuffeldieren! Ze willen vaak wel geaaid, maar niet opgetild worden. Het optillen van konijnen dient met enige voorzichtigheid te gebeuren. Ze hebben zeer sterke achterpoten waar ze zich flink mee kunnen afzetten. Wanneer uw konijn uit uw armen spring, loopt u het risico dat hij zijn rug breekt.

 

“Konijnen willen wel geaaid, maar niet opgetild worden.”

 

“In de zomer krijgen konijnen snel last van diarree. Check hem regelmatig hierop.”

De zomer

Tijdens de zomermaanden komt het regelmatig voor dat konijnen last krijgen van diarree. Op deze dunne ontlasting komen vliegen af welke eitjes leggen in het hok en in de vacht. Uit deze eitjes ontstaan larven, deze larven kunnen beschadigingen op uw konijn aanbrengen welke de dood tot gevolg kunnen hebben. Controleer daarom elke dag het hok van het konijn en controleer het gebied rondom de anus. Mocht uw konijn last hebben van diarree, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Goed voer, een schoon hok en een klamboe of vitrage over het hok, kunnen veel problemen voorkomen. Uw konijn kan het hele jaar door gevaccineerd worden. Speciale vaccinatiedagen, zoals voorheen, zijn niet meer nodig.

VEELGESTELDE VRAGEN – KNAAGDIEREN

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over knaagdieren.

Mag mijn dier groenvoer gevoerd krijgen?

Wanneer uw konijn nog nooit groenvoer gehad heeft begin dan met 1 soort en geef hier hele kleine stukjes per keer van. Blijft de ontlasting van uw konijn er goed uit zien dan kunt u meer gaan geven. Volg dit schema bij elke nieuw groenvoer dat u aan wilt bieden.

Hoeveel brok mag mijn dier per dag?

Dit is afhankelijk van de soort voer en het merk. Gemiddeld is dit tussen 10-20 gram per kg/konijn.

Kan ik mijn dier beter binnen of buiten huisvesten?

Konijnen leven het liefst buiten in een zeer ruime ren. De meeste aangeboden hokken en rennen zijn veel te klein! Daarnaast heeft uw konijn een soortgenoot nodig; de combinatie (gesteriliseerde) voedster en gecastreerde ram werkt doorgaans het beste. Zomaar twee willekeurige konijnen bij elkaar zetten pakt niet altijd goed uit; konijnen zijn kieskeurige dieren als het op soortgenoten aankomt.

Vanaf welke leeftijd is mijn konijn/knaagdier vruchtbaar?

Een voedster (vrouwtje) kan op 4 maanden leeftijd al vruchtbaar zijn. Een ram (mannetje) rond de leeftijd van 5 maanden.

Heeft uw knaagdier een inenting nodig of wilt u hem laten onderzoeken?

Bel dan met ons team op 0412-475424 of stuur ons een bericht via onderstaande knop.

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl