vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Katten

Katten zijn in Nederland ontzettend populair als huisdier. Door een goede voorbereiding op de aanschaf van uw nieuwe huisdier kunt u uzelf veel problemen besparen en overhaaste beslissingen voorkomen. Wist u bijvoorbeeld dat kittens gedragsproblemen kunnen ontwikkelen wanneer zij te jong bij het nest- en de moeder weg gaan? Het beste moment voor het verlaten van het nest is vanaf 12 weken leeftijd.

“Laat uw kitten tijdig kennismaken met de dierenarts”

 

“Om besmetting en verspreiding van ziektes te voorkomen is het belangrijk om de vaccinaties up to date te houden.”

Vaccineren

Een kitten krijgt, als het moederdier goed gevaccineerd is, via de moedermelk voldoende antistoffen binnen om de eerste 6 weken goed beschermd te zijn. Na 6 weken neemt de bescherming af en mag de kitten, op 9 en 12 weken, gevaccineerd worden waardoor het weer een jaar beschermd is. Laat de vaccinatie jaarlijks herhalen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Kat op vakantie

Gaat uw kat mee op vakantie dan is het verplicht hem te laten vaccineren tegen rabiës. Neem ongeveer 30 dagen voor vertrek contact met ons op, zodat wij u kunnen informeren over de eisen en aanbevelingen van de aankomende reis. Als uw kat naar een pension gaat, is meestal de Bordetella-vaccinatie (neusdruppel kat) verplicht. Informeer hier tijdig naar.
 

“Kat mee op reis? Informeer 30 dagen voor vertrek welke vaccinaties gelden.”

 

“Een paar keer per jaar besteden wij extra aandacht aan de noodzaak van castratie en sterilisatie.”

Castratie en sterilisatie

Een paar keer per jaar besteden wij extra aandacht aan neutralisatie bij katten. Op deze manier willen wij meehelpen aan het oplossen van het zwerfkattenprobleem.

Waarom castreren/steriliseren?

Er is een overschot aan verwilderde katten en poezen. Aangezien deze dieren buiten lopen, is er een aanzienlijk groter risico dat een poes gedekt wordt en dat ze een nestje ongewenste kittens krijgt. De leeftijd waarop poezen gecastreerd kunnen  worden is vanaf 6-7 maanden. Castreren verminderd het risico op baarmoederontsteking, het voorkomt melkkliertumoren,  ongewenste dracht en de poes wordt niet meer krols. De reden dat katers worden gecastreerd is niet alleen omdat zij de (eigenaars van) poezen kunnen opzadelen met kittens, maar ook om te voorkomen dat ze in huis urine gaan sproeien. Gecastreerde katers hebben minder drang om buiten een territorium te verdedigen en vechten minder met andere katten. Katers kunnen vanaf 6 maanden gecastreerd worden.
 

“Castreren verminderd het risico op baarmoederontsteking, melkkliertumoren, ongewenste dracht en een krolse poes.”

 

“Het is van belang om uw volwassen huisdier 4x per jaar te ontwormen.”

Wormen

Alle kittens hebben last van wormen ze via de moeder besmet worden. Eitjes in de omgeving zijn daarnaast erg lang besmettelijk. Het is van belang om uw volwassen huisdier 4 x per jaar te ontwormen met de juiste middelen.  Voor kittens geldt een ander schema. 19% Van de Nederlanders heeft antistoffen tegen spoelwormen doordat zij mogelijk via hun huisdier besmet zijn geraakt. Wij adviseren u graag over een passend middel voor uw kat.

VEELGESTELDE VRAGEN – KATTEN

Bekijk hieronder de meest gestelde vragen over katten.

Tot welke leeftijd moet mijn kat kittenvoeding?
Dit is afhankelijk van het soort voeding en de situatie van uw huisdier. Indien uw kitten al op jonge leeftijd geneutraliseerd
wordt kan er soms een afwijkend advies gelden. Onze medewerkers helpen u graag met advies op maat.
Is het verstandig om mijn (binnen)kat te chippen?
Het is altijd verstandig om uw kat te chippen. Wanneer hij onverhoopt zou ontsnappen is de kans dat uw kat weer thuis
komt als iemand hem vindt vele malen groter als hij gechipt en geregistreerd is. Wanneer uw kat niet gechipt is en in het asiel terecht komt mogen zij uw kat plaatsen bij een nieuw baasje.
Vanaf welke leeftijd is mijn kat vruchtbaar?
De meeste katten zijn rond een leeftijd van 6 maanden vruchtbaar. Bij raskatten kan deze leeftijd afwijken!
Hoe vaak word mijn poes krols?
In de periode van februari tot en met oktober kan uw poes om de 2-3 weken krols worden, er zijn echter altijd uitzonderingen.
Hoe oud moet mijn kat zijn voor sterilisatie/castratie?
Wij adviseren uw kat te steriliseren of castreren voordat de vruchtbare leeftijd bereikt is. Gemiddeld is dit rond een leeftijd
van 5-7 maanden, ook afhankelijk van het gewicht van uw kat in verband met het narcose risico.

Heeft uw kat een inenting nodig of wilt u hem laten onderzoeken?

Bel dan met ons team op 0412-475424 of stuur ons een bericht via onderstaande knop.

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl