Tandheelkundige behandelingen

22 januari 2021

Bij een tandheelkundige behandeling van een huisdier komt veel kijken.
Zo kunnen dieren niet, net als wij, wakker blijven tijdens de behandeling. Onderstaand nemen we u stap voor stap mee in de behandeling:

Röntgenfoto’s
Samen met de dierenarts heeft u besloten dat we de tanden van uw huisdier moeten schoonmaken. Op dat moment moeten wij inschatten hoeveel werk er aan het gebit gedaan moet worden en hoeveel tijd het reinigen van het gebit kost.
Omdat maar een deel van de tanden en kiezen zichtbaar is (de rest zit verborgen onder het tandvlees) is een precieze inschatting alleen te maken als er recente röntgenfoto’s van het gebit beschikbaar zijn.
Voor het maken van röntgenfoto’s moet uw huisdier onder narcose gebracht worden. Omdat we het niet wenselijk vinden om uw huisdier 2x in korte tijd te sederen kiezen we er voor om de röntgenfoto’s te maken op de dag van de ingreep. Op dat moment weten we pas exact wat er precies aan het gebit behandeld moet worden en kunnen wij u een nauwkeurige prijsindicatie geven.

Cosmetisch of optimaal?
Röntgenfoto’s van het gebit van uw huisdier zijn noodzakelijk om een volledig beeld te krijgen van de toestand van het gebit. Zonder röntgenfoto’s kunnen wij het gebit alleen optisch/cosmetisch reinigen. Uw huisdier krijgt dan geen optimale behandeling en kan pijn blijven houden. De aangetaste tandwortels zullen onder het tandvlees steeds verdere schade aanrichten en de algemene gezondheid van uw huisdier beïnvloeden. Hierdoor zal de kwaliteit van leven op den duur sterk afnemen.

Het laten maken van röntgenfoto’s raden wij u sterk aan om te voorkomen dat het gebit van uw huisdier enkel cosmetisch gereinigd wordt. De meeste eigenaren gaan echter voor de meest optimale behandeling.

Behandeling
Uw huisdier is inmiddels veilig onder narcose gebracht door onze dierenarts. Tijdens de behandeling ligt uw huisdier op een warmtematje, het is belangrijk dat uw dier op temperatuur blijft voor een goed herstel na de narcose.
We hebben alle bewakingsapparatuur voor de vitale lichaamsfuncties. Tevens wordt er een infuus voor extra vocht aangebracht, dit zorgt er voor dat de bloeddruk op peil gehouden wordt. De organen zullen daardoor optimaal van bloed worden voorzien, wat het herstel van uw huisdier enkel zal verbeteren.
Uw huisdier krijgt een beademingstube ingebracht, om te voorkomen dat het water dat we moeten gebruiken tijdens de reiniging in de luchtwegen terecht kan komen. De ultrasone reiniging gaat gepaard met veel warmte en kan het gebit onnodig beschadigen. Daarom koelt onze apparatuur het te behandelen gebied automatisch met water.

Als eerste gaat de tandheelkundig dierenarts de elementen volledig reinigen. Daarna zullen elementen worden verwijderd indien dit noodzakelijk is. Het ene element zal zo los zitten dat het eenvoudig verwijderd kan worden. Het andere element zal stukje voor stukje los geprepareerd moeten worden en het tandvlees zal, waar nodig, gehecht moeten worden.

Na de behandeling
Na de gebitssanering maken we de vacht van uw huisdier zo veel mogelijk schoon en droog. Daarna brengen we hem naar de uitslaapkamer waar uw huisdier rustig wakker kan worden. Nu wordt ook het infuus afgekoppeld. Een paraveterinair en dierenarts zullen regelmatig bij uw huisdier gaan kijken en zijn vitale lichaamsfuncties controleren.
De behandelend dierenarts vult de patiëntenkaart in, zodat we altijd exact weten wat er met het gebit van uw huisdier gebeurt is.
Wanneer uw huisdier voldoende wakker is zullen wij u bellen en kunt u hem/haar bij ons op komen halen.

Gunt u uw kat ook een pijnvrij gebit? Neem dan contact met ons op: 0412-475424.

ANDERE INFORMATIE

Seniorencheck

Seniorencheck

Is uw kat 9 jaar of ouder? Tijd voor een seniorencheck! Vanaf €76,- exclusief consult*. Waarom een seniorencheck? U wilt uw ouder wordende kat zo lang mogelijk gezond en fit houden. Nu zijn katten van nature meesters in het verhullen van lichamelijke ongemakken....

Daar krijg je toch de kriebels van!

Daar krijg je toch de kriebels van!

    De lente is in aantocht en het mooie weer komt eraan. Het voorjaar is een fijne periode voor uw huisdier. Maar er zijn ook parasieten die extra actief worden in deze periode. Preventieve behandeling is belangrijk om klachten te voorkomen. De hele maand maart...

Tandheelkundige behandelingen

Tandheelkundige behandelingen

Bij een tandheelkundige behandeling van een huisdier komt veel kijken. Zo kunnen dieren niet, net als wij, wakker blijven tijdens de behandeling. Onderstaand nemen we u stap voor stap mee in de behandeling: Röntgenfoto's Samen met de dierenarts heeft u besloten dat we...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl