Castratie konijn

25 juni 2020

Een konijn kan vanaf een leeftijd van 5 maanden gecastreerd worden.

Voor- en nadelen
Vanwege een sterke neiging om het territorium af te bakenen gaan mannetjes vaak sproeien. Dit gedrag komt voort uit hormonen en heeft vaak niet te maken met zindelijkheid.
Ook kan er territoriaal gedrag optreden. Om het territorium te verdedigen kan een konijn gaan grommen en bijten. Bij deze gedragingen kan castratie helpen omdat hormonen vaak de leidende factor zijn.

Operatie
Een konijn mag nooit vasten voorafgaande aan de operatie! Dit kan ervoor zorgen dat de darmen stil gaan liggen. We vragen daarom altijd om eigen voeding mee te brengen zodat we dit tot aan de operatie kunnen aanbieden en weer direct nadat het konijn is wakker geworden.
Voorafgaande aan de ingreep wordt uw huisdier klinisch nagekeken door de dierenarts. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Bij een castratie worden beide testikels verwijdert.
Na de ingreep gaat uw huisdier naar de recovery waar uw konijn bewaakt wordt door zowel assistente als dierenarts. We maken gebruiken van een warmtelamp om te voorkomen dat uw huisdier zal afkoelen. Daarnaast krijgt uw huisdier 100% zuurstof tot aan het moment dat uw huisdier wakker wordt. Wanneer uw huisdier wakker is nemen we telefonisch contact op zodat we kunnen inplannen dat uw huisdier kan worden opgehaald. Uw huisdier mag dezelfde dag weer naar huis.

Na de castratie
Uw konijn krijgt op de praktijk pijnstilling en een darm stimulerend middel toegediend. Uit voorzorg krijgt u een sachet dwangvoeding mee naar huis welke u kunt geven wanneer uw huisdier niet direct zelfstandig start met eten. Er wordt een wondcontrole ingepland.
Uw konijn zal na de castratie binnen gehouden moeten worden tot aan de wondcontrole. Om de wond zo schoon mogelijk te houden is het belangrijk dat het hok schoon is, de bodembedekking mag bestaan uit handdoeken en/of kranten. Het duurt enkele weken voordat uw konijn niet meer vruchtbaar is, het is dus belangrijk om hem voorlopig nog apart te huisvestingen.

Inplannen van een afspraak
Wij verstrekken graag advies op maat, hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen. Tevens kunnen wij u dan een kostenindicatie verstrekken.

ANDERE INFORMATIE

Je huisdier verzekeren: ja of nee?

Je huisdier verzekeren: ja of nee?

Een huisdier is een onderdeel van je gezin, maar kan ook veel geld gaan kosten gedurende zijn of haar leven. Wil je weten of verzekeren zinvol is? Lees er alles over op www.verzekerjehuisdier.nl

Socialisatie van een pup

Socialisatie van een pup

De socialisatie periode is erg belangrijk. Pups moeten alles ontdekken om stabiele honden te worden. Bij het socialiseren van je pup laat je hem kennis maken met allerlei dingen welke de pup in het leven gaat tegenkomen. Het is belangrijk om de pup overal gedoseerd...

Titeren

Titeren

De bescherming van onze huisdieren is van groot belang. Voor de bescherming tegen infectieziekten vaccineren wij de hond of kat jaarlijks in een afwisselend schema. De grote cocktail vaccineren wij éénmaal in de drie jaar. Toch zien we dat bij veel honden de...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl