Geboorteproces kat

10 februari 2020

De dracht van een poes duurt gemiddeld 63 dagen (9 weken) maar de kittens kunnen ook geboren worden vanaf 59 tot 67 dagen na dekking.

De normale temperatuur van de kat ligt tussen de 38.0 – 39.0 graden. Voor de bevalling kan de temperatuur dalen. Zodra u een daling in de temperatuur waarneemt kunt u ongeveer 12-24 uur later de bevalling verwachten. Onrust, verminderde eetlust en likken aan de vulva zijn ook tekenen van een naderende bevalling. Soms kunt u een slijmsliert waarnemen, vaak start de bevalling dan binnen 24 uur.

Contact opnemen met dierenarts:

  • Als de poes voor het eerste kitten één uur krachtig heeft geperst en er nog geen kitten is geboren
  • Als de poes al 1 uur zwak en af en toe perst, maar er nog niets zichtbaar wordt
  • Als de poes bij de 2e of volgende kittens een half uur krachtig heeft geperst, maar er nog geen geboorte plaatsvindt
  • Wanneer de poes ziek lijkt
  • Stinkende of niet heldere uitvloeiing uit de vulva
  • Verlies van veel helder bloed via de vulva
  • Onzekerheid over het geboorteverloop of de gezondheid van de poes en/of kittens

Verzorging van nakomeling(en) en moederdier:

Als het kitten nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte en de poes bijt deze niet stuk moet de eigenaar dit doen. Ook het verbreken van de navelstreng moet de eigenaar soms doen. Als dit het geval is, doe dit dan vrij ver van de buik van het kitten af, om inscheuren van de buik te voorkomen. Als de poes haar kittens niet droog likt, moeten de kittens ook drooggewreven worden. Bij veel slijm in de bek moet dit uitgezogen worden, hiervoor zijn er speciale ‘slijmuitzuigers’.

Controleer of alle nageboorten worden uitgedreven. Het kan zijn dat de moederpoes deze op eet. Beperk het opeten van het aantal nageboorten omdat dit diarree kan veroorzaken.

Het is belangrijk om alle kittens te wegen direct na de geboorte en de eerste 10 dagen daarna. De eerste dag na de bevalling kan het kitten wat lichter zijn maar in principe moet het gewicht van de kittens iedere dag toenemen. Is het kitten de tweede dag ook lichter of op hetzelfde gewicht dan kan het nodig zijn om de kittens bij te voeren.

ANDERE INFORMATIE

April-Aktie Sterilisatie en castratie kat

April-Aktie Sterilisatie en castratie kat

U de korting, uw kat de gezondheidsvoordelen Het laten steriliseren of castreren van uw kat levert veel gezondheidsvoordelen op. Naast het onvruchtbaar maken voorkomt het ongewenste nestjes. Er zijn tenslotte al genoeg zwerfkatten. Een niet gesteriliseerde poes heeft...

Daar krijg je toch de kriebels van!

Daar krijg je toch de kriebels van!

    De lente is in aantocht en het mooie weer komt eraan. Het voorjaar is een fijne periode voor uw huisdier. Maar er zijn ook parasieten die extra actief worden in deze periode. Preventieve behandeling is belangrijk om klachten te voorkomen. De hele maand maart...

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

De kattenbakvulling die laat zien of uw kat naar de dierenarts moet! Katten laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Deze kattenbakvulling is speciaal gemaakt om op een gemakkelijke manier een indicatie te krijgen van de gezondheid van uw kat. Dit kan u volledig...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl