Myxomatose – RHD

22 juni 2018

Er zijn twee zeer besmettelijke ziektes waar een konijn door middel van een vaccinatie voor beschermd kan worden: myxomatose en RHD. Beide aandoeningen zijn zeer besmettelijk en slecht tot niet behandelbaar. Het is daarom het advies om uw konijn te beschermen door deze jaarlijks te vaccineren.

Myxomatose is een virus welke met name door insecten verspreid wordt. Via direct contact kan ook besmetting plaats vinden door besmette materialen/kleding of doordat een wild konijn in aanraking komt met uw konijn.
De ziekte kenmerkt zich door zwelling bij ogen, kop en geslachtsdelen. Er kunnen ook verdikkingen in de huid optreden. Wanneer de oogleden gezwollen en verdikt zijn kan er pus ontstaan. Via de neus kan er snot ontstaan en soms is de ademhaling hoorbaar door de benauwdheid. Snelle handeling is noodzakelijk om een eventuele behandeling te kunnen laten slagen, maar in veel gevallen is de ziekte dodelijk.

RHD, ook wel VHS genoemd wordt veroorzaakt door het calicivirus. RHD verspreid zich erg gemakkelijk, door zowel direct als indirect contact. Uw konijn hoeft dus niet in aanraking te komen met een ziek dier om toch ziek te kunnen worden. Wees voorzichtig met het voeren van groenten/planten welke buiten staan, deze kunnen besmet zijn!

RHD verloopt vaak snel en symptoom loos. Waar uw konijn zich het ene moment nog fit voelt, kan deze enkele uren later overlijden. Wanneer er wel symptomen worden waargenomen stopt het konijn vaak met eten, wordt suf en er zullen bloedingen optreden. Behandeling kan enkel door symptoombestrijding maar vaak overleeft het konijn niet.

ANDERE INFORMATIE

April-Aktie Sterilisatie en castratie kat

April-Aktie Sterilisatie en castratie kat

U de korting, uw kat de gezondheidsvoordelen Het laten steriliseren of castreren van uw kat levert veel gezondheidsvoordelen op. Naast het onvruchtbaar maken voorkomt het ongewenste nestjes. Er zijn tenslotte al genoeg zwerfkatten. Een niet gesteriliseerde poes heeft...

Daar krijg je toch de kriebels van!

Daar krijg je toch de kriebels van!

    De lente is in aantocht en het mooie weer komt eraan. Het voorjaar is een fijne periode voor uw huisdier. Maar er zijn ook parasieten die extra actief worden in deze periode. Preventieve behandeling is belangrijk om klachten te voorkomen. De hele maand maart...

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

De kattenbakvulling die laat zien of uw kat naar de dierenarts moet! Katten laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Deze kattenbakvulling is speciaal gemaakt om op een gemakkelijke manier een indicatie te krijgen van de gezondheid van uw kat. Dit kan u volledig...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl