Myxomatose – RHD

22 juni 2018

Er zijn twee zeer besmettelijke ziektes waar een konijn door middel van een vaccinatie voor beschermd kan worden: myxomatose en RHD. Beide aandoeningen zijn zeer besmettelijk en slecht tot niet behandelbaar. Het is daarom het advies om uw konijn te beschermen door deze jaarlijks te vaccineren.

Myxomatose is een virus welke met name door insecten verspreid wordt. Via direct contact kan ook besmetting plaats vinden door besmette materialen/kleding of doordat een wild konijn in aanraking komt met uw konijn.
De ziekte kenmerkt zich door zwelling bij ogen, kop en geslachtsdelen. Er kunnen ook verdikkingen in de huid optreden. Wanneer de oogleden gezwollen en verdikt zijn kan er pus ontstaan. Via de neus kan er snot ontstaan en soms is de ademhaling hoorbaar door de benauwdheid. Snelle handeling is noodzakelijk om een eventuele behandeling te kunnen laten slagen, maar in veel gevallen is de ziekte dodelijk.

RHD, ook wel VHS genoemd wordt veroorzaakt door het calicivirus. RHD verspreid zich erg gemakkelijk, door zowel direct als indirect contact. Uw konijn hoeft dus niet in aanraking te komen met een ziek dier om toch ziek te kunnen worden. Wees voorzichtig met het voeren van groenten/planten welke buiten staan, deze kunnen besmet zijn!

RHD verloopt vaak snel en symptoom loos. Waar uw konijn zich het ene moment nog fit voelt, kan deze enkele uren later overlijden. Wanneer er wel symptomen worden waargenomen stopt het konijn vaak met eten, wordt suf en er zullen bloedingen optreden. Behandeling kan enkel door symptoombestrijding maar vaak overleeft het konijn niet.

ANDER NIEUWS

Corona-maatregelen

Corona-maatregelen

Zoals vele ondernemers met ons nemen wij ook de nodige voorzorgsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.   - Wij geven u sinds een week geen hand - Deurklinken, pinautomaat etc worden nog vaker gereinigd - Wij rijden voorlopig geen huisvisites, ook niet voor euthanasie  ...

Telefoonstoring

Telefoonstoring

11/03/2020 09.09 uur Op dit moment hebben wij last van een (landelijke) telefoonstoring. Wij zijn uitsluitend bereikbaar per mail: info@dapbernheze.nl Of tijdelijk op het volgende telefoonnummer: 06 - 30 47 27 70. Zodra wij weer op ons vaste nummer bereikbaar zijn...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per 1 mei 2020 op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl