vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Myxomatose – RHD

22 juni 2018

Er zijn twee zeer besmettelijke ziektes waar een konijn door middel van een vaccinatie voor beschermd kan worden: myxomatose en RHD. Beide aandoeningen zijn zeer besmettelijk en slecht tot niet behandelbaar. Het is daarom het advies om uw konijn te beschermen door deze jaarlijks te vaccineren.

Myxomatose is een virus welke met name door insecten verspreid wordt. Via direct contact kan ook besmetting plaats vinden door besmette materialen/kleding of doordat een wild konijn in aanraking komt met uw konijn.
De ziekte kenmerkt zich door zwelling bij ogen, kop en geslachtsdelen. Er kunnen ook verdikkingen in de huid optreden. Wanneer de oogleden gezwollen en verdikt zijn kan er pus ontstaan. Via de neus kan er snot ontstaan en soms is de ademhaling hoorbaar door de benauwdheid. Snelle handeling is noodzakelijk om een eventuele behandeling te kunnen laten slagen, maar in veel gevallen is de ziekte dodelijk.

RHD, ook wel VHS genoemd wordt veroorzaakt door het calicivirus. RHD verspreid zich erg gemakkelijk, door zowel direct als indirect contact. Uw konijn hoeft dus niet in aanraking te komen met een ziek dier om toch ziek te kunnen worden. Wees voorzichtig met het voeren van groenten/planten welke buiten staan, deze kunnen besmet zijn!

RHD verloopt vaak snel en symptoom loos. Waar uw konijn zich het ene moment nog fit voelt, kan deze enkele uren later overlijden. Wanneer er wel symptomen worden waargenomen stopt het konijn vaak met eten, wordt suf en er zullen bloedingen optreden. Behandeling kan enkel door symptoombestrijding maar vaak overleeft het konijn niet.

ANDER NIEUWS

Seniorenmaand

Seniorenmaand Om ouderdomskwalen op te sporen kunt u gebruik maken van een seniorencheck. Uw hond wordt niet alleen ouder van buiten maar ook van binnen, niet alle kwalen zijn vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld overgewicht kan ontstaan zijn door verminderde activiteit als...

Het gebit van uw huisdier

Net zoals wij, elke dag poetsen! Het gebit van uw huisdier heeft, net als uw eigen gebit, regelmatige verzorging nodig. Stelt u zich eens voor wat de consequenties zijn als u stopt met tandenpoetsen! De gezondheid zou snel achteruit gaan. Hetzelfde geldt voor uw...

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst   Veel huisdieren zijn erg bang voor vuurwerk. En ook al duurt de jaarwisseling nog even, sommige dieren worden zelfs nu alweer angstig, omdat ze de donkere najaarsavonden hebben gekoppeld aan vuurwerk. Daarnaast wordt er op sommige plekken al vanaf...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl