vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Atopie

25 juni 2020

Een atopie is een allergische aandoening waarbij er een overgevoeligheid ontstaat voor stoffen in de omgeving welke in principe onschadelijk zijn (zoals mijten, schimmels, pollen, grassen, etc.).

Door de atopie veranderd de eiwitbalans van de huid. Als gevolg daarvan kan de huid minder goed water vasthouden en nemen de cellen minder omega-6 op. Allergenen kunnen daardoor makkelijker de huid doordringen. De huid kan uitdrogen en wordt gevoeliger voor bacteriële infecties.

Bij een atopie ontstaan er huidontstekingen en terugkerende jeuk. Typerende plekken op het lichaam zijn de poten (voet, buig- en strekzijden), kop (snuit, rond de ogen), oksels, liezen, buik en flanken. Bij meer dan 70% van de dieren zien we een combinatie van deze plekken. Ook de oren kunnen gaan ontsteken. In sommige gevallen is een oorontsteking de enige klacht van een atopie.

De eerste symptomen worden vaak waargenomen op een leeftijd van 1 – 3 jaar, maar ook op een andere leeftijd kan een atopie worden ontwikkeld. Zelden zien we dit bij dieren jonger dan 4 maanden of dieren ouder dan 8 jaar.

Alvorens een gerichte behandeling kan worden ingezet zal er een allergietest worden uitgevoerd. Met een bloedonderzoek (allergiescreening) kan worden bekeken voor welke stoffen uw huisdier allergisch is. Uit de allergiescreening wordt vaak een tweede onderzoek aangevraagd (specificatie). Afhankelijk van de uitslag wordt er een passende behandeling ingezet.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl