Atopie

25 juni 2020

Een atopie is een allergische aandoening waarbij er een overgevoeligheid ontstaat voor stoffen in de omgeving welke in principe onschadelijk zijn (zoals mijten, schimmels, pollen, grassen, etc.).

Door de atopie veranderd de eiwitbalans van de huid. Als gevolg daarvan kan de huid minder goed water vasthouden en nemen de cellen minder omega-6 op. Allergenen kunnen daardoor makkelijker de huid doordringen. De huid kan uitdrogen en wordt gevoeliger voor bacteriële infecties.

Bij een atopie ontstaan er huidontstekingen en terugkerende jeuk. Typerende plekken op het lichaam zijn de poten (voet, buig- en strekzijden), kop (snuit, rond de ogen), oksels, liezen, buik en flanken. Bij meer dan 70% van de dieren zien we een combinatie van deze plekken. Ook de oren kunnen gaan ontsteken. In sommige gevallen is een oorontsteking de enige klacht van een atopie.

De eerste symptomen worden vaak waargenomen op een leeftijd van 1 – 3 jaar, maar ook op een andere leeftijd kan een atopie worden ontwikkeld. Zelden zien we dit bij dieren jonger dan 4 maanden of dieren ouder dan 8 jaar.

Alvorens een gerichte behandeling kan worden ingezet zal er een allergietest worden uitgevoerd. Met een bloedonderzoek (allergiescreening) kan worden bekeken voor welke stoffen uw huisdier allergisch is. Uit de allergiescreening wordt vaak een tweede onderzoek aangevraagd (specificatie). Afhankelijk van de uitslag wordt er een passende behandeling ingezet.

ANDERE INFORMATIE

Titeren

Titeren

De bescherming van onze huisdieren is van groot belang. Voor de bescherming tegen infectieziekten vaccineren wij de hond of kat jaarlijks in een afwisselend schema. De grote cocktail vaccineren wij éénmaal in de drie jaar. Toch zien we dat bij veel honden de...

Sterilisatie konijn

Sterilisatie konijn

Een konijn kan vanaf een leeftijd van 6 maanden gesteriliseerd worden. Bij sterilisatie worden zowel eierstokken als baarmoeder verwijderd. Voor- en nadelen Voedsters kunnen gaan sproeien om het territorium af te bakenen. Ook kan er territoriaal gedrag optreden. Om...

Castratie konijn

Castratie konijn

Een konijn kan vanaf een leeftijd van 5 maanden gecastreerd worden. Voor- en nadelen Vanwege een sterke neiging om het territorium af te bakenen gaan mannetjes vaak sproeien. Dit gedrag komt voort uit hormonen en heeft vaak niet te maken met zindelijkheid. Ook kan er...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl