Sterilisatie hond

16 juni 2020

Het al dan niet laten steriliseren van uw hond is een belangrijke beslissing. Maar wat houdt de operatie precies in en wat voor afwegingen moet u maken?

Voordelen
Bij een sterilisatie van een teef worden de eierstokken verwijderd. Enkel bij afwijkingen wordt ook de baarmoeder verwijderd. Na sterilisatie zal uw hond niet meer loops worden en daarnaast brengt het gezondheidsvoordelen.
Ongeveer een kwart van de niet gesteriliseerde honden krijgt een baarmoederontsteking. Dit is een ernstige aandoening waar de hond aan kan overlijden. Een gesteriliseerde teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen. Daarnaast verkleint het de kans aanzienlijk op melkkliertumoren.
Omdat uw teef niet meer loops wordt maakt het lichaam geen progesteron meer aan. Dit hormoon verhoogt de suikerproductie en kan bij niet gesteriliseerde teven een extra risico zijn voor het ontstaan van suikerziekte.

Nadelen
Uw teef kan na een sterilisatie sneller in gewicht toenemen, aanpassing van voeding is hierdoor mogelijk noodzakelijk.
Sommige honden, vooral langharige rassen, kunnen na een sterilisatie last krijgen van een zogenoemde castratenvacht. Dit betekent dat de vachtstructuur kan veranderen, de vacht kan dikker worden.
Na de sterilisatie produceert het lichaam geen oestrogenen en progesteron meer. Door afwezigheid van oestrogenen kan de sluitspier van de blaas slapper worden. Bij een klein percentage van de honden kan in meer of mindere mate urine-incontinentie kan ontstaan.

Operatie
Voorafgaande aan de ingreep wordt uw huisdier klinisch nagekeken door de dierenarts en wordt er met u besproken of er een pre-operatief bloedonderzoek zal worden uitgevoerd.
Wij maken gebruik van een waakinfuus, dit zorgt er voor dat de bloeddruk op peil gehouden wordt. De organen zullen daardoor optimaal van bloed worden voorzien, wat het herstel van uw huisdier enkel zal verbeteren. Tevens zal via het infuus de narcose worden toegediend.
Tijdens de ingreep gebruiken wij bewaking om de vitale functies optimaal te kunnen controleren. Ook gebruiken wij gasanesthesie waarmee wij de diepte van de narcose kunnen reguleren en krijgt uw huisdier continue 100% zuurstof.
Na de ingreep gaat uw huisdier naar de recovery waar uw hond bewaakt wordt door zowel assistente als dierenarts. We maken gebruiken van een warmtelamp om te voorkomen dat uw huisdier zal afkoelen. Daarnaast krijgt uw huisdier 100% zuurstof tot aan het moment dat uw huisdier wakker wordt. Wanneer uw huisdier wakker is nemen we telefonisch contact op zodat we kunnen inplannen dat uw huisdier kan worden opgehaald. Uw huisdier mag dezelfde dag weer naar huis.

Na de sterilisatie
U krijgt voor de eerste dagen pijnstilling mee naar huis en er wordt een wondcontrole ingepland. Uw huisdier krijgt een kraag om welke aan moet blijven tot aan de wondcontrole. Waar mogelijk kunt u kiezen voor een speciaal shirt voor uw hond.
Het is verstandig dat uw huisdier de eerste dagen na de ingreep niet alleen wordt gelaten. Daarnaast zal uw huisdier ook rust moeten houden tot de wond is beoordeelt met de wondcontrole.

Inplannen van een afspraak
Wij verstrekken graag advies op maat, hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen. Tevens kunnen wij u dan een kostenindicatie verstrekken.

ANDER NIEUWS

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

De kattenbakvulling die laat zien of uw kat naar de dierenarts moet! Katten laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Deze kattenbakvulling is speciaal gemaakt om op een gemakkelijke manier een indicatie te krijgen van de gezondheid van uw kat. Dit kan u volledig...

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per direct op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid tot...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl