vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Castratie hond

16 juni 2020

Voor een reu zijn de voordelen van een neutralisatie een stuk minder groot dan bij een teef. Maar wat houdt de operatie precies in en hoe maakt u de afweging over al dan wel of niet castreren?

Voor- en nadelen
Een deel van de uiting van het gedrag van uw reu kan voortkomen uit hormonen. In sommige gevallen laat de castratie een positieve verandering zien in het gedrag van uw hond. Hypersexueel gedrag of een zeer dominant karakter kunnen na de castratie verdwijnen maar dit kan vooraf niet voorspeld worden.

Overmatige uitvloeiing uit de voorhuid van de penis komt vaak voor onder invloed van hormonen en kan na castratie verdwijnen. Daarnaast heeft een reu vaak minder drang om te gaan markeren en is minder snel geneigd om te gaan zwerven.
Sommige honden, vooral langharige rassen, kunnen na een sterilisatie last krijgen van een zogenoemde castratenvacht. Dit betekent dat de vachtstructuur kan veranderen, de vacht kan dikker worden.

Door een castratie kunt u voorkomen dat er (ongewenste) voortplanting plaats zal vinden. U dient er rekening mee te houden dat de reu na de chirurgische castratie nog 6 weken vruchtbaar kan zijn waarin voortplanting nog kan plaatsvinden.

Chemische castratie
Indien er een wens is voor tijdelijke onvruchtbaarheid kunt u kiezen voor een chemische castratie. Het staafvormige implantaat wordt met een naald onder de huid ingebracht. Het geeft voortdurend een lage dosering werkzame stof af, zodat de productie van geslachtshormonen wordt geremd. Het gevolg is een tijdelijke onvruchtbaarheid, die ongeveer 6 maanden duurt. Daarna zal het effect verdwijnen als de behandeling niet herhaalt wordt.

De testosteronproductie zal kort na plaatsing van het implantaat tijdelijk eerst stijgen. Hierdoor kan uw reu tijdelijk drukker worden en meer reuengedrag laten zien alvorens dit gedrag zal afnemen. Bij de meeste reuen daalt de testosteron na 9 – 21 dagen. Onvruchtbaarheid wordt bereikt na ongeveer 6 tot 9 weken.

Chirurgische castratie
Bij een castratie worden beide testikels verwijdert. Het kan voorkomen dat één of beide testikels niet zijn ingedaald, de operatie wordt dan mogelijk via de lies of buik uitgevoerd.
Voorafgaande aan de ingreep wordt uw huisdier klinisch nagekeken door de dierenarts en wordt er met u besproken of er een pre-operatief bloedonderzoek zal worden uitgevoerd.

Wij maken gebruik van een waakinfuus, dit zorgt er voor dat de bloeddruk op peil gehouden wordt. De organen zullen daardoor optimaal van bloed worden voorzien, wat het herstel van uw huisdier enkel zal verbeteren. Tevens zal via het infuus de narcose worden toegediend.
Tijdens de ingreep gebruiken wij bewaking om de vitale functies optimaal te kunnen controleren. Ook gebruiken wij gasanesthesie waarmee wij de diepte van de narcose kunnen reguleren en krijgt uw huisdier continue 100% zuurstof.

Na de ingreep gaat uw huisdier naar de recovery waar uw hond bewaakt wordt door zowel assistente als dierenarts. We maken gebruiken van een warmtelamp om te voorkomen dat uw huisdier zal afkoelen. Daarnaast krijgt uw huisdier 100% zuurstof tot aan het moment dat uw huisdier wakker wordt. Wanneer uw huisdier wakker is nemen we telefonisch contact op zodat we kunnen inplannen dat uw huisdier kan worden opgehaald. Uw huisdier mag dezelfde dag weer naar huis.

Na de castratie
U krijgt voor de eerste dagen pijnstilling mee naar huis en er wordt een wondcontrole ingepland. Uw huisdier krijgt een kraag om welke aan moet blijven tot aan de wondcontrole. Waar mogelijk kunt u kiezen voor een speciaal shirt voor uw hond.

Het is verstandig dat uw huisdier de eerste dagen na de ingreep niet alleen wordt gelaten. Daarnaast zal uw huisdier ook rust moeten houden tot de wond is beoordeelt met de wondcontrole.

Inplannen van een afspraak
Wij verstrekken graag advies op maat, hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen. Tevens kunnen wij u dan een kostenindicatie verstrekken.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl