Antibiotica-gebruik

16 juni 2020

Wat zijn antibiotica?
Antibiotica zijn medicijnen die worden gebruikt om ziekteverwekkende bacteriën te doden.
Wanneer een (dieren)arts vermoedt dat een ontsteking veroorzaakt wordt door bacteriën zal hij/zij in sommige gevallen antibiotica voorschrijven. Daarbij zijn (dieren)artsen aan strenge regels gebonden. En dat is maar goed ook!

Als we te vaak onnodig of de onjuiste antibiotica gebruiken, kunnen de bacteriën de behandeling overleven en juist sterker worden. Deze bacteriën zijn dan ongevoelig geworden voor meerdere antibiotica (multiresistent) en zijn bij een besmetting zeer moeilijk te bestrijden.
Deze multiresistente bacteriën zijn overdraagbaar op dieren en/of mensen met een (tijdelijk) verlaagde weerstand.
Mensen en dieren die besmet zijn met een zogenaamde multiresistente bacterie kunnen doodziek worden zonder dat er nog een behandeling mogelijk is!

Als dierenarts hebben wij dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid om antibiotica met mate en alléén voor te schrijven als het echt nodig is.
Daarnaast zijn wij wettelijk gebonden aan een aantal regels.
Zo mogen antibiotica alleen worden voorgeschreven als een dierenarts de patiënt eerst heeft gezien en een gedegen klinisch onderzoek heeft verricht. Voor elke aandoening is er een richtlijn waarin beschreven staat welk antibioticum ingezet mag worden.

Behalve dat wij het belangrijk vinden om ons steentje bij te dragen aan het terugdringen van de resistentieproblemen, zijn we ook nog eens strafbaar als wij ons niet aan de antibioticawetgeving houden.
Daarom zullen wij nooit ’zomaar’ een zalfje of kuurtje meegeven, ook geen oor- of oogzalf.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl