Voedselovergevoeligheid

10 februari 2020

Met een eliminatiedieet kan voedselovergevoeligheid worden vastgesteld. Met behulp van deze informatie brief helpen wij u en uw huisdier dit eliminatiedieet uit te voeren.

Wat is voedselovergevoeligheid
De meeste huisdiervoedingen bevatten intacte eiwitten, zoals rund, lam en kip. In het geval van een voedselovergevoeligheid ziet het immuunsysteem het voedingseiwit aan voor een mogelijk allergeen. Het immuunsysteem reageert dan door een allergische reactie te veroorzaken. Deze reactie kan voor ongemakken zorgen zoals jeuk, een rode huid, oorontsteking en soms ook dunne ontlasting en braken.

Eliminatiedieet
Stop de huidige voeding van uw huisdier, inclusief traktaties, kauwbotten en tafelresten. Neem een week voor de overschakeling op de nieuwe voeding, waarbij u elke dag iets meer van de nieuwe voeding geeft en iets minder van de oude voeding. Door geleidelijk over te stappen kan uw huisdier aan de nieuwe voeding wennen. Geef vervolgens 8 weken uitsluitend de nieuwe voeding welke door uw dierenarts is voorgeschreven.

Follow-up
Tijdens het eliminatiedieet vinden één of meerdere controle afspraken plaats zodat uw dierenarts het proces met u kan controleren en vervolgen.

Provocatie met de oude voeding
In sommige gevallen kan in overleg met de dierenarts de oude voeding opnieuw geïntroduceerd worden in kleine hoeveelheden (10-20%). Als de verschijnselen terugkeren, zal uw huisdier levenslang hypoallergene voeding nodig hebben en moet er worden opgelet met tussendoortjes.

Tips om een goed resultaat te garanderen

  • Geef geen tussendoortjes, medicijnen/supplementen met smaakstoffen of tandverzorgingsproducten die niet zijn goedgekeurd door uw dierenarts;
  • Was de voerbak en maatbeker van uw huisdier na elke maaltijd met afwasmiddel en spoel grondig af;
  • Gebruik bij voorkeur een aparte voerbak en maatbeker voor de verschillende voedingen van elk huisdier;
  • Laat de voeding van uw huisdieren tussen de maaltijden niet staan om te voorkomen dat ze van elkaars voeding snoepen;
  • Zorg ervoor dat de hele familie begrijpt wat de risico’s zijn van het geven van tussendoortjes aan uw huisdier;
  • Sluit de voeding goed af en bewaar deze op een schone, droge plek;
  • Was uw handen voordat u de voeding van uw huisdier aanraakt.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl