Schimmelinfecties bij huisdieren

10 februari 2020

Schimmels kunnen groeien in oppervlakkige lagen van de huid, haren en nagels. Er zijn verschillende soorten schimmels die huisdieren kunnen besmetten maar ook de mens.

Besmetting
Schimmels kunnen schimmelsporen vormen die zeer besmettelijk zijn. De sporen zitten vaak rondom de haarschacht van geïnfecteerde haren. De haren vallen in de omgeving en zo kunnen andere dieren (en mensen) zich besmetten.

Jonge en langharige dieren zijn meer vatbaar. Dat komt onder andere door verminderde afweer van jonge dieren en het moeilijkere onderhoud van de vacht bij langharige dieren.

Symptomen
Verschijnselen kunnen sterk variëren. Typische plekken zijn ronde, uitbreidende plekken met haarverlies en schilfering. Meestal is er geen jeuk.

Diagnose
Om schimmel aan te tonen zijn er diverse mogelijkheden. Sommige schimmels lichten op met een speciale “woodse lamp”, echter niet allemaal en sommige middelen kunnen onder deze lamp ook oplichten.

Met behulp van microscopisch onderzoek kunnen verdachte haren onderzocht worden,  maar een negatief resultaat sluit de schimmelinfectie nog niet uit.

Een schimmelkweek is de meest betrouwbare manier om de diagnose te stellen. De uitslag volgt vaak binnen 2 weken. Hiervoor wordt haar en huid materiaal verzameld. Er is ook een PCR test beschikbaar die op snelle manier het DNA van de schimmel Microsporum canis aan kan tonen.

Behandeling
Alle besmette dieren moeten worden behandeld. De beste manier is om zowel systemische orale schimmeldodende middelen, als lokale middelen te gebruiken. Uitsluitend lokaal behandelen kan leiden tot onvoldoende effect omdat de besmetting vaak groter is dan de zichtbare plek die gezalfd wordt.  Bij langharige dieren wordt soms besloten tot het  scheren van de vacht of aangetast gebied.

Omgeving en voorwerpen
Om besmette omgeving zo klein mogelijk te houden is het beter om de besmette dieren in 1 ruimte te houden. Alle materialen zoals halsbanden, manden, voerbakken etc dienen ook ontsmet te worden.

Omgeving kan het beste dagelijks goed gestofzuigd worden zodat de haren in de omgeving verwijderd worden.  Om de omgeving chemisch te desinfecteren is chloor zeer effectief.

Duur van de behandeling:
De behandeling moet doorgaan tot alle dieren zijn hersteld en de schimmel niet meer aanwezig is in kweek of PCR test. Vaak zijn huidproblemen al verdwenen voor de schimmelinfectie zelf helemaal weg is. Als de behandeling te vroeg gestopt wordt kan de schimmel weer terugkeren. In de meeste gevallen is een behandeling van 6 weken noodzakelijk.

ANDERE INFORMATIE

Corona-maatregelen

Corona-maatregelen

Zoals vele ondernemers met ons nemen wij ook de nodige voorzorgsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.   - Wij geven u sinds een week geen hand - Deurklinken, pinautomaat etc worden nog vaker gereinigd - Wij rijden voorlopig geen huisvisites, ook niet voor euthanasie  ...

Telefoonstoring

Telefoonstoring

11/03/2020 09.09 uur Op dit moment hebben wij last van een (landelijke) telefoonstoring. Wij zijn uitsluitend bereikbaar per mail: info@dapbernheze.nl Of tijdelijk op het volgende telefoonnummer: 06 - 30 47 27 70. Zodra wij weer op ons vaste nummer bereikbaar zijn...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per 1 mei 2020 op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl