vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Schimmelinfecties bij huisdieren

10 februari 2020

Schimmels kunnen groeien in oppervlakkige lagen van de huid, haren en nagels. Er zijn verschillende soorten schimmels die huisdieren kunnen besmetten maar ook de mens.

Besmetting
Schimmels kunnen schimmelsporen vormen die zeer besmettelijk zijn. De sporen zitten vaak rondom de haarschacht van geïnfecteerde haren. De haren vallen in de omgeving en zo kunnen andere dieren (en mensen) zich besmetten.

Jonge en langharige dieren zijn meer vatbaar. Dat komt onder andere door verminderde afweer van jonge dieren en het moeilijkere onderhoud van de vacht bij langharige dieren.

Symptomen
Verschijnselen kunnen sterk variëren. Typische plekken zijn ronde, uitbreidende plekken met haarverlies en schilfering. Meestal is er geen jeuk.

Diagnose
Om schimmel aan te tonen zijn er diverse mogelijkheden. Sommige schimmels lichten op met een speciale “woodse lamp”, echter niet allemaal en sommige middelen kunnen onder deze lamp ook oplichten.

Met behulp van microscopisch onderzoek kunnen verdachte haren onderzocht worden,  maar een negatief resultaat sluit de schimmelinfectie nog niet uit.

Een schimmelkweek is de meest betrouwbare manier om de diagnose te stellen. De uitslag volgt vaak binnen 2 weken. Hiervoor wordt haar en huid materiaal verzameld. Er is ook een PCR test beschikbaar die op snelle manier het DNA van de schimmel Microsporum canis aan kan tonen.

Behandeling
Alle besmette dieren moeten worden behandeld. De beste manier is om zowel systemische orale schimmeldodende middelen, als lokale middelen te gebruiken. Uitsluitend lokaal behandelen kan leiden tot onvoldoende effect omdat de besmetting vaak groter is dan de zichtbare plek die gezalfd wordt.  Bij langharige dieren wordt soms besloten tot het  scheren van de vacht of aangetast gebied.

Omgeving en voorwerpen
Om besmette omgeving zo klein mogelijk te houden is het beter om de besmette dieren in 1 ruimte te houden. Alle materialen zoals halsbanden, manden, voerbakken etc dienen ook ontsmet te worden.

Omgeving kan het beste dagelijks goed gestofzuigd worden zodat de haren in de omgeving verwijderd worden.  Om de omgeving chemisch te desinfecteren is chloor zeer effectief.

Duur van de behandeling:
De behandeling moet doorgaan tot alle dieren zijn hersteld en de schimmel niet meer aanwezig is in kweek of PCR test. Vaak zijn huidproblemen al verdwenen voor de schimmelinfectie zelf helemaal weg is. Als de behandeling te vroeg gestopt wordt kan de schimmel weer terugkeren. In de meeste gevallen is een behandeling van 6 weken noodzakelijk.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl