Oorontstekingen

10 februari 2020

Oorontstekingen zijn een veel voorkomend probleem bij hond en kat. De dieren schudden met hun kop, krabben aan het oor en piepen soms van de pijn. Het oor zelf kan vies en rood zijn en kan onaangenaam ruiken.

Oorzaken
Bij jonge dieren en bij katten die veel buiten komen, zijn oormijten een belangrijke oorzaak voor een oorontsteking. Naast oormijt zien we als veel voorkomende oorzaak ook bacteriën en/of gisten in het oor.

Voor het stellen van de juiste diagnose wordt er materiaal afgenomen welke door ons onder de microscoop wordt bekeken. Aan de hand daarvan kan er gericht behandeld worden. Soms is het nodig om aanvullend wat materiaal uit het oor van uw huisdier op te sturen naar een extern laboratorium.  De uitslag van die kweek volgt dan in de meeste gevallen binnen 7 werkdagen, waarna de behandeling gestart kan worden.

Als een hond of kat vaker een oorontsteking ontwikkelt kan er een onderliggend probleem zijn zoals een voedings- of omgevingsallergie, overgevoeligheid voor zwemwater of een poliep in de gehoorgang.

Behandeling
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak wordt er een behandeling gestart. Het kan zijn dat u een of meerdere middelen mee naar huis krijgt.

Het is ook mogelijk dat de behandelende oorzalf op de praktijk door de dierenarts moet worden toegediend. Deze wordt tweemaal toegediend met een tussentijd van één week.

Na de behandeling vind er een controle plaats, waarbij opnieuw onder de microscoop wordt bekeken of het probleem voldoende is verholpen.
Op de dag van controle mag er geen enkel middel in het oor worden toegediend.

ANDER NIEUWS

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

NIEUW! Kattenbakvulling met gezondheidsindicator

De kattenbakvulling die laat zien of uw kat naar de dierenarts moet! Katten laten niet snel merken dat ze ziek zijn. Deze kattenbakvulling is speciaal gemaakt om op een gemakkelijke manier een indicatie te krijgen van de gezondheid van uw kat. Dit kan u volledig...

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl