vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Giardia

10 februari 2020

Wanneer wij u hebben geadviseerd ontlasting te verzamelen voor giardia-onderzoek, kunt u in onderstaande tekst vinden waarom en wat u moet doen.

Diarree bij de hond/kat
Normaal gesproken heeft een hond/kat 1 of 2 keer per dag goedgevormde ontlasting.
Wanneer er (water)dunne, vla-achtige of brijige ontlasting in plaats van goed gevormde ontlasting ontstaat, spreken we van diarree.

Mogelijke oorzaken
– Verandering van voer of slecht verteerbaar voer – Spoelwormen
– Virusinfectie – Voedselallergie of voedselovergevoeligheid
– Giardia

Huisdieren met een verminderde weerstand, honden uit het asiel, pension of grote kennel/fokkerij en jonge dieren raken makkelijker besmet met Giardia dan gezonde dieren en dieren zonder stress. Daarnaast besmetten honden elkaar door met elkaar te spelen en omdat de eigenaar de ontlasting niet opruimt.

Diarree als gevolg van Giardia
Een Giardia-besmetting wordt vaak over het hoofd gezien, maar is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij huisdieren. Maar liefst 10-20% van de diarree wordt veroorzaakt door Giardia.
In pensions, kennels en broodfokkers of handelaren kan dit oplopen tot 100%!
Bij honden/katten die geïmporteerd worden vanuit het buitenland zien we ook vaak een Giardia-besmetting.

Hoe ziet Giardia-diarree er uit
Wanneer uw huisdier last heeft van een Giardia-besmetting zult u merken dat de hond/kat brijachtige, stinkende diarree heeft. Ook kan er slijm en/of bloed bij de ontlasting zitten. Vaak is de hond/kat misselijk en geeft snel over. Aan de eetlust van het huisdier zal meestal niet veel te merken zijn.

Besmettelijk
Giardia is besmettelijk voor mensen; dit gaat via opname via de mond.
Was daarom elke keer uw handen als u met een besmet huisdier in aanraking bent geweest en houdt andere huisdieren zoveel mogelijk uit de buurt.
De aangedane hond/kat kan zichzelf ook herbesmetten door cystes die vanuit de ontlasting in de vacht terecht zijn gekomen.
Het is daarom belangrijk om alle aanwezige huisdieren op de 3e en 5e dag van de behandeling geheel te wassen.
Wanneer er tussentijds ontlasting in de vacht blijft zitten, was dit dan meteen weg.
Naast het wassen van uw handen en huisdieren is het belangrijk om de omgeving schoon te houden; ruim ontlasting meteen op, juist ook op straat. Dit om te voorkomen dat uw huisdier andere dieren besmet of zichzelf herbesmet doordat u uw hond steeds op dezelfde plekken uitlaat.

Wanneer de diarree aanhoudt
In sommige gevallen houdt de diarree aan, zelfs wanneer de Giardia bestreden is.
Het is dan zaak dat we uw hond behandelen met een speciaal hypoallergeen dieet.

Wij verdenken uw huisdier er van besmet te zijn met Giardia. Om dit uit te sluiten moeten wij een ontlastingsonderzoek uitvoeren. U dient hiervoor van 3 opeenvolgende dagen een staal ontlasting te bewaren: 1x per dag doet u wat ontlasting in een plastic zakje welke u daarna koel bewaart (als het buiten kouder dan 10 graden is, mag u de ontlasting buiten bewaren).

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl