Geboorteproces hond

10 februari 2020

De dracht van een teef duurt gemiddeld 63 dagen (9 weken) maar de pups kunnen ook geboren worden vanaf 59 tot 67 dagen na dekking.

De normale temperatuur van de hond ligt tussen de 38.0 – 39.0 graden. Bij de meeste honden daalt de temperatuur vlak voor de geboorte gemiddeld 1 graad. Zodra u een daling in de temperatuur waarneemt kunt u ongeveer 12-24 uur later de bevalling verwachten. Onrust, graven en krabben zijn ook tekenen van een naderende bevalling. Vaak is er een heldere, slijmerige uitvloeiing al 1 of 2 dagen voor de bevalling aanwezig.

Na de bevalling kan de hond enkele dagen een wat hogere temperatuur hebben, ongeveer tussen de 39.3 – 39.4 graden.

Contact opnemen met dierenarts:

  • Als de teef bij de eerste pup één uur krachtig heeft geperst en er nog geen pup is geboren.
  • Als de teef al 1,5 uur zwak en af en toe perst, maar er nog niets zichtbaar wordt.
  • Als de teef bij de 2e of volgende pups een half uur krachtig heeft geperst, maar er nog geen geboorte plaatsvindt.
  • Als er nog pups in de baarmoeder zijn en er is al twee uur niet meer geperst.
  • Wanneer de teef ziek lijkt.
  • Stinkende of niet heldere uitvloeiing uit de vulva.
  • Verlies van veel bloed via de vulva.
  • Onzekerheid over het geboorteverloop of de gezondheid van de teef en/of pups.

Verzorging van nakomeling(en) en moederdier:

Als het jong nog in de vruchtvliezen zit bij de geboorte en de teef bijt deze niet stuk moet de eigenaar de vruchtvliezen breken. Ook het verbreken van de navelstreng moet de eigenaar soms doen. Als dit het geval is, doe dit dan vrij ver van de buik van de pup af om inscheuren van de buik te voorkomen. Als de teef haar pups niet droog likt, moeten de pups ook drooggewreven worden. Bij veel slijm in de bek moet dit uitgezogen worden, hiervoor zijn speciale ‘slijmuitzuigers’.

Na de geboorte is het belangrijk dat alle pups gewogen worden en vervolgens iedere dag opnieuw worden gewogen. De eerste dag na de bevalling kan de pup wat lichter zijn maar in principe moet het gewicht van de pups iedere dag toenemen. Is de pup de tweede dag ook lichter of op hetzelfde gewicht dan kan het nodig zijn om de pups bij te voeren.

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl