vandaag geopend van 8:30 tot 17:00 (pauze van 12:30 tot 13:00) - enkel op afspraak

Vuurwerkangst

1 november 2018

Vuurwerkangst

 

Veel huisdieren zijn erg bang voor vuurwerk. En ook al duurt de jaarwisseling nog even, sommige dieren worden zelfs nu alweer angstig, omdat ze de donkere najaarsavonden hebben gekoppeld aan vuurwerk. Daarnaast wordt er op sommige plekken al vanaf november flink geknald, waardoor dieren steeds angstiger worden in de aanloop naar 31 december

We hebben voor u een aantal tips op een rijtje gezet om uw huisdier goed voor te kunnen bereiden op de jaarwisseling.

Wanneer u weet dat uw hond bang is voor vuurwerk is het nuttig om te proberen om hem/haar aan het geluid te laten wennen. Hiervoor zijn speciale trainings-CD’s te verkrijgen. U begint met het volume zeer laag en beloont uw hond met iets lekkers of door met hem/haar te spelen. Daarbij is het belangrijk om bij signalen van stress of angst direct een stapje terug te doen. Honden laten stress zien door bijv hun oogwit te laten zien, te smakken, overmatig te hijgen, met hun tong langs hun bek te likken, zich terug te trekken of door te piepen.
Deze methode kost uiteraard tijd en geduld, dus begin ruim voor december!

Naast de vuurwerk-CD kunnen er ondersteunende middelen worden gebruikt.
Voor ondersteuning in de maanden november en december:

Feromonen. Dit zijn geurstoffen die een moederdier verspreidt richting haar pups of kittens. Deze hebben een geruststellende werking. Deze feromonen kunnen verspreid worden met een verdamper in het stopcontact (beschikbaar voor de hond en de kat, 30 dagen werkzaam) of via een halsband (dan heeft uw hond er buiten ook profijt van). Wij ruiken hier als mensen overigens niks van.

tabletten of poeder-capsules die veilig gegeven kunnen worden aan iedere hond of kat. Deze middelen bootsen het effect van valium na, zonder de negatieve bijwerkingen.

Voor ondersteuning in de laatste week van december:

Medicijnen. 2-4 dagen voor de jaarwisseling kunt u starten met alprazolam (hond en kat). Dit is een medicijn wat de angst sterk vermindert, maar wat ook een vergetend effect heeft. Wanneer uw hond of kat dan toch nog wat angst heeft gevoeld tijdens het hevige vuurwerk, zal het deze angst snel weer vergeten, waardoor het volgend jaar niet NOG erger zal zijn.

Half december zullen we nog wat tips voor de jaarwisseling zelf plaatsen.

Ieder dier is uniek, en heeft dus een individuele aanpak nodig voor zijn/haar angst. Wij helpen u graag om de jaarwisseling voor uw hond of kat zo goed mogelijk te laten verlopen.
Vraagt u ons dus gerust (graag!) voor meer informatie!

 

 

ANDER NIEUWS

Aangepaste openingtijden

Aangepaste openingtijden

Vanwege de aanhoudende warmte lassen wij in de ochtend en middag een extra pauze in voor onze medewerkers. Wij blijven in deze pauzes bereikbaar voor spoedgevallen (t. 0412-475424). Vanwege de reeds geplande werkzaamheden zullen deze pauzes niet altijd op hetzelfde...

Vacature dierenarts

Vacature dierenarts

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch NB) zoekt een dierenarts gezelschapsdieren! Uren in overleg. Jij past perfect bij ons als: Je op zoek bent naar een baan zonder avonden, weekenden of diensten. Je hart ligt in de spreekkamer en je het leuk vindt om met...

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

Stage bij Dierenartsenpraktijk Bernheze

In verband met het corona-virus plannen wij voorlopig geen stages in. Zodra de situatie onder controle is kun je ons mailen op info@dapbernheze.nl. Dierenartsenpraktijk Bernheze is een erkend leerbedrijf voor paraveterinairen. Op de praktijk word je begeleid in alle...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl