Vuurwerkangst

1 november 2018

Vuurwerkangst

 

Veel huisdieren zijn erg bang voor vuurwerk. En ook al duurt de jaarwisseling nog even, sommige dieren worden zelfs nu alweer angstig, omdat ze de donkere najaarsavonden hebben gekoppeld aan vuurwerk. Daarnaast wordt er op sommige plekken al vanaf november flink geknald, waardoor dieren steeds angstiger worden in de aanloop naar 31 december

We hebben voor u een aantal tips op een rijtje gezet om uw huisdier goed voor te kunnen bereiden op de jaarwisseling.

Wanneer u weet dat uw hond bang is voor vuurwerk is het nuttig om te proberen om hem/haar aan het geluid te laten wennen. Hiervoor zijn speciale trainings-CD’s te verkrijgen. U begint met het volume zeer laag en beloont uw hond met iets lekkers of door met hem/haar te spelen. Daarbij is het belangrijk om bij signalen van stress of angst direct een stapje terug te doen. Honden laten stress zien door bijv hun oogwit te laten zien, te smakken, overmatig te hijgen, met hun tong langs hun bek te likken, zich terug te trekken of door te piepen.
Deze methode kost uiteraard tijd en geduld, dus begin ruim voor december!

Naast de vuurwerk-CD kunnen er ondersteunende middelen worden gebruikt.
Voor ondersteuning in de maanden november en december:

Feromonen. Dit zijn geurstoffen die een moederdier verspreidt richting haar pups of kittens. Deze hebben een geruststellende werking. Deze feromonen kunnen verspreid worden met een verdamper in het stopcontact (beschikbaar voor de hond en de kat, 30 dagen werkzaam) of via een halsband (dan heeft uw hond er buiten ook profijt van). Wij ruiken hier als mensen overigens niks van.

tabletten of poeder-capsules die veilig gegeven kunnen worden aan iedere hond of kat. Deze middelen bootsen het effect van valium na, zonder de negatieve bijwerkingen.

Voor ondersteuning in de laatste week van december:

Medicijnen. 2-4 dagen voor de jaarwisseling kunt u starten met alprazolam (hond en kat). Dit is een medicijn wat de angst sterk vermindert, maar wat ook een vergetend effect heeft. Wanneer uw hond of kat dan toch nog wat angst heeft gevoeld tijdens het hevige vuurwerk, zal het deze angst snel weer vergeten, waardoor het volgend jaar niet NOG erger zal zijn.

Half december zullen we nog wat tips voor de jaarwisseling zelf plaatsen.

Ieder dier is uniek, en heeft dus een individuele aanpak nodig voor zijn/haar angst. Wij helpen u graag om de jaarwisseling voor uw hond of kat zo goed mogelijk te laten verlopen.
Vraagt u ons dus gerust (graag!) voor meer informatie!

 

 

ANDER NIEUWS

Corona-maatregelen

Corona-maatregelen

Zoals vele ondernemers met ons nemen wij ook de nodige voorzorgsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.   - Wij geven u sinds een week geen hand - Deurklinken, pinautomaat etc worden nog vaker gereinigd - Wij rijden voorlopig geen huisvisites, ook niet voor euthanasie  ...

Telefoonstoring

Telefoonstoring

11/03/2020 09.09 uur Op dit moment hebben wij last van een (landelijke) telefoonstoring. Wij zijn uitsluitend bereikbaar per mail: info@dapbernheze.nl Of tijdelijk op het volgende telefoonnummer: 06 - 30 47 27 70. Zodra wij weer op ons vaste nummer bereikbaar zijn...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per 1 mei 2020 op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl