Help, mijn huisdier heeft een teek!

14 juli 2018

De tekentijd is inmiddels weer aangebroken. Tussen maart en oktober worden de meeste tekenbeten waar genomen. Zodra de temperatuur boven 8 – 10 graden komt worden teken actief.
Een teek is een spinachtige insect en zwart/bruin van kleur. Ze hechten zich vast in de huid van uw huisdier en voeding zich met het bloed. Hierbij ontstaat het risico dat de teek ziekten kan overbrengen. Het is raadzaam om de teek binnen 24 uur te verwijderen, zo houd u het risico dat er ziekten worden overdragen het kleinst .

Bij huisdieren zien we geen typische verschijnselen op de huid zoals bij mensen wordt waargenomen. Het is daarom belangrijk om uw huisdier zijn algehele conditie goed in de gaten te houden en ergens te noteren op welke datum en welke plek uw huisdier de teek heeft gehad. Mocht uw huisdier op die plek jeukklachten of zwellingen ontwikkelen, of daarnaast sloom worden, koorts krijgen, verlies van eetlust of gezwollen klieren, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de dierenarts.

Er zijn verschillende middelen op de markt om uw huisdier preventief tegen teken te beschermen. Mocht uw huisdier dan toch gebeten worden door een teek, zal de teek doodgaan nog voor het moment dat er overdracht van ziekten kan plaatsvinden. Omdat het afhankelijk is van de situatie en leefomgeving van uw huisdier kunt u het beste bij uw dierenarts informeren welk product passend is in uw situatie.

Mocht u een teek bij uw huisdier moeten verwijderen, kies dan voor een tekenhaak. (foto bijvoegen, deze tekst verwijderen!). In tegenstelling tot een pincet blijft hiermee vrijwel nooit de kop van de teek in het lichaam zitten en loopt u ook niet het risico om het lichaam van de teek leeg te knijpen, waarmee eventuele ziekten ook kunnen worden overgebracht. Mocht onverhoopt de kop van de teek toch blijven zitten is dit geen reden tot zorg. Het lichaam zal de kop verwijderen zoals dit ook bij een splinter gebeurd. Controleer de plek dagelijks om in de gaten te houden dat er geen ontsteking ontstaat.

TIP: Gebruikt nooit vloeistof producten zoals alcohol of betadine op het moment dat de teek nog aanwezig is! De teek zal bij het loslaten ook zijn lichaam ledigen met het opgezogen bloed, inclusief eventuele ziekten. Deze worden dan overgedragen aan uw huisdier. Ontsmet de plek altijd pas ná dat de teek verwijdert is.

TIP: U kunt uw huisdier en u zelf behandelen met een lavendel product voordat u de bossen in gaat, lavendel heeft de eigenschap dat het de teken afweert.

ANDER NIEUWS

Corona-maatregelen

Corona-maatregelen

Zoals vele ondernemers met ons nemen wij ook de nodige voorzorgsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.   - Wij geven u sinds een week geen hand - Deurklinken, pinautomaat etc worden nog vaker gereinigd - Wij rijden voorlopig geen huisvisites, ook niet voor euthanasie  ...

Telefoonstoring

Telefoonstoring

11/03/2020 09.09 uur Op dit moment hebben wij last van een (landelijke) telefoonstoring. Wij zijn uitsluitend bereikbaar per mail: info@dapbernheze.nl Of tijdelijk op het volgende telefoonnummer: 06 - 30 47 27 70. Zodra wij weer op ons vaste nummer bereikbaar zijn...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per 1 mei 2020 op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl