Afscheid nemen

6 juni 2018

 
Afscheid nemen van uw huisdier
 
Een moeilijk moment waar elke huisdiereigenaar mee te maken zal krijgen. Een beslissing welke ze zelf niet makkelijk kunnen maken. Ze weten dat het moment nadert maar het is moeilijk om te beseffen dat het moment zover is.
Dit moment kan komen door ouderdom, ziekte maar soms ook gedragsproblemen. Dit allen kan zorgen voor een slechtere levenskwaliteit. De kwaliteit van leven bepaalt wanneer het de juiste keuze is.
In geval van gedragsproblemen euthanaseren wij alleen op schriftelijk advies van een erkend gedragstherapeut.
 
Als dierenarts kunnen wij advies geven in de situatie. Echter zal het besluit altijd bij de eigenaar liggen. Vaak komt de vraag ‘zijn we niet te vroeg’. Als antwoord kunnen wij daarop geven dat wanneer het moment daar is, en wij als dierenarts instemmen in de situatie, u niet te vroeg bent met het nemen van deze beslissing. Belangrijker is om te beseffen of u niet te laat bent. Uw huisdier kan niet de dagen tellen welke hij nog zal leven maar zal zeker wel de laatste dagen kunnen lijden indien u de keuze voor uw huisdier te laat maakt.
 
Vaak heeft een eigenaar veel argumenten om de beslissing niet te maken, ‘want de hond kwispelt nog’ of ‘de kat geeft nog steeds kopjes’. Maar nog nooit is er een beslissing tot euthanasie gekomen om wat een huisdier allemaal nog kan. Ook het argument ‘we kunnen hem nog niet missen’ zal voor uw huisdier het kwaliteit van leven niet beter maken, wat betekent dat dit geen invloed mag hebben in het maken van de juiste keuze.
 
Wanneer het besluit genomen is kunt u er voor kiezen om de euthanasie op de praktijk plaats te laten vinden, of thuis, in de bekende omgeving van uw huisdier. De keuze hiervan kan ook afhangen van uw wensen na de euthanasie. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals destructie, crematie of begraven. Het kan per gemeente verschillen of uw huisdier in uw tuin begraven mag worden en aan welke regels u moet voldoen.
Wij zijn als dierenarts niet bevoegd om uw overleden huisdier nog te vervoeren. Het is belangrijk hier rekening mee te houden indien uw huisdier thuis wordt ingeslapen maar uw huisdier niet begraven zal worden. Het is een mogelijkheid dat u met het huisdierencrematorium een afspraak maakt dat zij uw huisdier thuis ophalen of dat u uw huisdier zelf naar het crematorium, of bij ons op de praktijk zal brengen.
 
Omdat een euthanasie erg emotioneel kan zijn, kiezen mensen ervoor om bepaalde zaken voorafgaande aan de afspraak te verwerken. Denk aan het maken van een afspraak met het crematorium of het voldoen van de kosten. Bij een crematorium zijn er verschillende mogelijkheden, er wordt onderscheid gemaakt tussen een individuele en gewone crematie. Meer informatie hierover en over de tarieven kunt u vinden op de website van Dierencrematorium Maashorst.

ANDER NIEUWS

Corona-maatregelen

Corona-maatregelen

Zoals vele ondernemers met ons nemen wij ook de nodige voorzorgsmaatregelen i.v.m. het Corona-virus.   - Wij geven u sinds een week geen hand - Deurklinken, pinautomaat etc worden nog vaker gereinigd - Wij rijden voorlopig geen huisvisites, ook niet voor euthanasie  ...

Telefoonstoring

Telefoonstoring

11/03/2020 09.09 uur Op dit moment hebben wij last van een (landelijke) telefoonstoring. Wij zijn uitsluitend bereikbaar per mail: info@dapbernheze.nl Of tijdelijk op het volgende telefoonnummer: 06 - 30 47 27 70. Zodra wij weer op ons vaste nummer bereikbaar zijn...

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Vacature dierenarts (16-20 uur per week)

Dierenartsenpraktijk Bernheze (Heesch, Noord-Brabant) is per 1 mei 2020 op zoek naar een Dierenarts Gezelschapsdieren voor 16-20 uur per week die als geen ander weet hoe een praktijk werkt!   Wij bieden • een jaarcontract met uitzicht op een vaste baan • mogelijkheid...

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl

De beste zorg voor u en uw huisdier!

DAP Bernheze

‘t Dorp 15a, 5384 MA, Heesch
0412-475424
info@dapbernheze.nl